Четки за зъби при децата

детски четки за зъби, детско здраве

С какво (освен размера) детските четки за зъби се различават от тези за възрастните

Когато детето навърши шест години, родителите изпадат в объркване. Само им се струва, че вече знаят всичко и няма защо да обикалят по мама-форуми – тогава изведнъж откриват, че пасти за зъби и четки за зъби за деца над шест години не се продават. И остават без думи. И трябва с някого да го обсъдят!

Каква четка за зъби да купите на детето след 6 години и кое в нея е специалното?

Обикновено на детските четки е написано 0+, 3+, после 6+, а след това настъпва пустота. Още възможни варианти са "за 2-4 години" и "5-8 години". Но това са маркетингови игри: функционално "3+" не се различават от "2-4" и "6+" – от "5-8". Тези четки са за малките детски челюсти и предимно за млечни зъби (детските четки обикновено са с малко по-мека четина, окосмяване).

четка за зъби деца

Сравнете размера и фасона

Всичко останало е фантазия на дизайнерите: четките за възрастни не се изрисуват (или поне повечето) с герои от анимационни филми, но затова пък главата при тях е в доста по-разнообразни стилове, фасони, модели и изборът при тях е много по-богат.

Четките от изображението:

  1. Четка за зъби за възрастни Oral-B 3D white. С избелваща четина и подложка за почистване на езика.
  2. Четка за зъби за възрастни Oral B pro-expert масажор. Подобрява здравето на венците.
  3. Детска четка за зъби Oral B pro-expert Stages 2-4.

Ако вашето дете е вече над седем години, спокойно му купувайте четка за зъби за възрастни. Безопасно е.

От каква възраст може да се ползват електрически четки

От тригодишна възраст може да се ползва специална детска електрическа четка за зъби. Тя е с малко по-малка по размер на почистващата глава. Но ако вие и вашето дете ползвате електрическа четка на една марка, то можете лесно да сменяте приставките с "главите" – като на снимката: 1 - всяка е със своята приставка; 2 – със сменени приставки. Това, между другото, улеснява живота на пътуващите: можете да вземете със себе си на път само една за всички четка и приставката за нея на всеки член на семейството.

електрическа детска четка за зъби

Може би, ако ще е "една за всички" четка, нека по-добре да е детската: тя е красива и свири различни мелодии. На вас ще ви е все едно, а на детето забавно – в резултат то ще почиства зъбите си внимателно през целите зададени 120 секунди.

Именно поради голямата атрактивност на подобни четки, е препоръчително родителите да контролират децата до седем-осем години: все пак това не е играчка. Да се премине към почистваща глава за възрастни на електрическата четка за зъби може също към седем-осем години: по това време обикновено челюстта при детето вече е достатъчно израснала, за да е удобен по-големият накрайник.

Защо пасти за зъби за деца над осем години също не съществуват

Децата обичат сладко

Нека честно да си кажем: всички детски пасти са овкусени. Защото е важно детето да получи удоволствие от почистването. Понякога децата толкова ценят "богатият наситен вкус", че си хапват паста за зъби. А замисляли ли сте се защо толкова горещо ви се препоръчва децата да си мият зъбите само под надзора на възрастни?

В тези сладки пасти, които децата понякога поглъщат, не се добавят съединения на флуора, тъй като флуорът разваля цвета на емайла (това се случва само по време на формирането на зъбите!)

Четки за зъби при децата

На каква възраст децата вече не ядат паста

До осем (8) години на детето обикновено вече е настъпила смяна на част от зъбите с постоянни, а формирането на емайла на всички важни постоянни (дори и при различни от резците) зъби обикновено завършва – така че спокойно може да се ползват пасти за възрастни и всички защитни способности на флуорида.