Как да защитим детето от кибербулинг или кибертормоз?

кибербулинг, онлайн тормоз деца, кибертормоз деца

Съвети от експерти ще позволят да определите дали детето вече е изложено на кибербулинг (кибертормоз) и ще помогнат като родители да вземете най-правилното решение в такава ситуация.

Какво е кибербулинг (кибертормоз)?

Кибербулинг е всеки целенасочен и повтарящ се акт на тормоз, причинен на когото и да било чрез използването на интернет – технологии, компютри, джаджи и други електронни устройства.

Според статистиката над 56% от подрастващите са в интернет. За това, че интернет може да бъде агресивна среда за по-младото поколение, сочат резултатите от проучване. Според данните около 70% от тийнейджърите признават, че са били участници или жертви на онлайн тормоз. Често в бъдеще самите жертви стават агресори в интернет: за това разказват 40% от учениците, подложени на кибербулинг.

Към основните видове кибертормоз се отнасят:

 • Хейтинг – необоснована критика по адрес на конкретно лице, която се изразява под формата на коментари и мнения.
 • Тролинг – надсмиване и унижаване на жертвата чрез агресивни послания, съобщения, които се публикуват на различни сайтове и страници в социалните мрежи.
 • Киберсталкинг – преследване, дебнене на един човек с помощта на джаджи, електронни приспособления. Възможни са редовни заплахи срещу жертвата и членовете на нейното семейство.
 • Секстинг – споделяне, изпращане или публикуване на снимки и видео с голи и полуоблечени хора. Обикновено се използва за шантаж, изнудване или отмъщение на бивш партньор.
 • Грифинг – използва се при мултиплеър онлайн игри и представлява преследване на други играчи. В рамките на грифинга насилниците използват нецензурни думи, блокират отделни области от игри и открито мамят, за да се лишат други играчи от удоволствието от играта.

С какво е опасен кибербулинга?

Според експерти онлайн тормозът може да доведе не само до такива негативни емоции като срам, страх и безпокойство, но и до опити за самоубийство. Освен това от кибербулинга страдат не само жертвите, но и насилниците. Следва да се има предвид, че нерядко тормозът излиза извън рамките на интернет и продължава в реалния живот.

Ситуацията се усложнява от това, че в повечето случаи децата и тийнейджърите не са готови да споделят подробности за своя онлайн живот с родителите си и крият от тях възникналите в интернет проблеми.

"Децата много рядко разказват на родителите си и дори на приятелите си, че над тях издевателстват. Мълчанието и преживяването на това в самота може да стане причина за появата на огромно количество психически проблеми, трудности в общуването с връстници. Хората, които са ставали жертва на кибербулинга, си спомнят за него през целия си живот", – казва мениджъра по образователни програми П. Ф.

Как да се определи, че детето е подложено на интернет тормоз?

Към евентуален кибербулинг ще насочат такива признаци като: разтревоженост, напрежение, изплашеност и лошо настроение. Странното поведение може да продължи няколко дни. Също така някои деца, изпитващи върху себе си онлайн тормоз, рязко изтриват своите страници в социалните мрежи.

За да разберете причината за случващото се, детският и семеен психолог Екатерина Кес съветва да проведете с детето доверителен разговор. "Уверете детето, че то може да ви каже абсолютно всичко, и каквото и да се случи, винаги ще сте на негова страна и ще му помогнете да се справи с всякакви въпроси", – препоръчва тя.

Как да предотвратите кибербулинг?

Преди детето да завърши регистрацията в социалните мрежи, е важно заедно с него да изберете в настройките на профила му максимална поверителност и защита. Също така родителите е необходимо да обяснят на детето, че в мрежата е добре да се държи дружелюбно или неутрално, а също така да се посочи каква информация (включително снимки) не се публикуват в интернет. Още една задача на възрастните –да кажат на децата си, че в интернет са възможни заплахи или шантаж. В такива случаи трябва веднага да се спре общуването с обиждащия и да се разкаже за това на родителите. Също така няма да бъде излишна информацията, че някои потребители в интернет се представят за такива хора, каквито не са в реалния живот.

Какво да правя, ако детето е станало жертва на интернет булинг?

В случай, че детето не е в състояние да избегне онлайн тормоз, трябва да се предприемат следните стъпки:

 1. Изпратете жалба, сигнал в социалната мрежа. Повечето социални мрежи притежават функция за изпращане на жалби, сигнали за обиди. Освен това, жертвата или пострадалият може да сложи „бан“ (забрана) на оскърбителя. Тези начини са най-простите и ефективни в борбата с тормоза.
 2. Игнориране на агресора. След като насилникът изгуби мотивация, той бързо ще се успокои и ще престане да се опитва да обижда детето.
 3. Опитайте се да говорите с обиждащия. Ставайки жертва на интернет тормоз, можете да опитате да говорите с агресора и да го помолите да спре с обидите и да премахне обидните съобщения, мнения, постове в мрежи, форуми. При това си струва да споменете, че продължаване на кибертормоза ще доведе до обръщане към полицията.
 4. Изпратете сигнал, жалба до държавните институции. За кибербулинг може да се оплачете в съда, полицията.
 5. Смяна на парола. Ако в интернет се появят ваши лични съобщения или снимки, а акаунтът (ваш или на детето) в социалните мрежи е бил разбит (хакнат), трябва да зададете нова парола. Специалисти препоръчват да се извършва тази процедура колкото е възможно по-често, без да се чака хакване на профили.
 6. Да се потърси помощта на психолог. В случай на необходимост можете да се обадите на националната телефонна линия за деца 116 111 (безплатен) или да пишете на имейл [email protected]. Неговите специалисти ще окажат на детето необходимата психологическа помощ и ще ви насочат към компетентни органи и експерти. Както и на:
 • 112 – Национален спешен телефон
 • 116 111 – Национална телефонна линия за деца
 • 02/973 3000 – Национален център за безопасен интернет
 • 124 123 – Българска линия за онлайн безопасност