Казвайте тези 8 фрази, за да порасне детето ви силна личност

Казвайте тези 8 фрази, за да порасне детето ви силна личност

Ясно е, че в процеса на възпитание на децата няма единствен верен път и ясно формулирани правила. Въпреки това има няколко важни фрази, които детето трябва да чува всеки ден. Те не само ще укрепят вашата връзка с детето, но и ще повишат неговото самочувствие, ще възпитат увереност в собствените му сили. Кой друг ще им кажа това, ако не вие?

Редакцията на „Децата ни“ ще разкаже какво е важно да чуват децата от своите родители и какви черти на характера развива това.

Какви думи да казвате на детето си

1. Всичко е наред, просто опитайте отново

Тази фраза трябва да се казва на детето, когато нещо не се получава при него. Така то ще разбере, че неудачите, провалите са важна част от живота, от която никъде не можеш да избягаш. И, което е най-важното, не трябва да се бяга от тях. Това развива в детето настойчивост и възпитава сила на духа. Опитайте да казвате тези думи вместо да поучавате детето, когато направи нещо, което не е както трябва. Та то все пак все още само се учи на всичко.

2. Благодаря ти...

Благодарете на детето за всичко, което прави. Това е важно да се прави от най-ранна възраст, за да формирате в него този навик. Казвайте го всеки път, когато е възможно, и ще забележите, че детето също ще започне да говори така. Така се научава да проявява уважение и признателност.

Казвайте тези 8 фрази, за да порасне детето ви силна личност

3. Гордея се с теб

По-често говорете на децата си колко силно се гордеете с тях. Казвайте тази фраза всеки път, когато детето направи нещо самостоятелно или се прояви по някакъв начин. Това възпитава в него увереност в себе си.

4. Ти си специален

Чувайки тези думи, детето чувства колко силно го обичате и какво значи за вас. Важно е детето от ранна детска възраст да разбира, че е специален и уникален човек, че друг такъв няма. Това означава много за него.

5. Знам, че можеш да се справиш

Детето е важно да чува тези думи, когато се сблъсква с нещо ново за него, с някакви трудности. Това му дава твърдост и вяра в себе си, което със сигурност ще бъде полезно в живота.

Казвайте тези 8 фрази, за да порасне детето ви силна личност

6. Благодарен съм, че те има

Детето е много важно да чува това от вас. Тази фраза ще му позволи да разбере, че то е център в живота ви. Подобни фрази установяват между вас здрава връзка, по-често ги казвайте.

7. Липсваше ми

Казвайте го на детето след всяка, дори и най-малката, раздяла. Така детето разбира, че мислите за него, дори и когато не сте заедно. А за него е много важно да чувства това.

Казвайте тези 8 фрази, за да порасне детето ви силна личност

8. Обичам те

Колкото и често да повтаряте тази фраза – никога няма да е твърде много. Казвай това на детето си всеки ден. Децата се чувстват спокойни, когато знаят, че са обичани. Те растат и ще вземат вероятно не винаги най-правилните житейски решения, ще допуснат съдбоносни грешки, но дори и в този случай те трябва да знаят, че родителите винаги ги обичат. Понякога именно това е необходимо най-много от всичко.

Казвайте тези 8 фрази, за да порасне детето ви силна личност

Просто опитайте да казвате тези фрази на детето си. Всъщност, подобни думи имат огромно значение в живота на всеки човек и съвсем няма значение на колко години е – на 3 или 33. Защото дори и на 33 ние в душата си оставаме деца, а подкрепата и добрата дума на родителите винаги действат като лечебен балсам за сърцето и душата.

А колко често ти казваш тези думи на детето си? Сподели с нас в коментарите!