Няколко прости предмета за развитие на детската моторика, с които трябва да разполага всяка майка

Няколко прости предмета за развитие на детската моторика, с които трябва да разполага всяка майка

Имаме добра новина: вече не е нужно да обикаляте и търсите по рафтовете на магазините за забавни играчки. Защото за вашето дете е много по-интересно да играе с това, което го заобикаля. Вместо в магазина, погледнете на балкона или в мазето, където с години грижливо сте складирали ненужни вещи. Сега най-накрая ще влязат в употреба.

Ето как без много усилия да превърнете прости предмети в забавни играчки за деца от 4 месеца до 1,5 години.

От 4 до 6 месеца

На 4 месеца бебето става по-ловко и най-накрая осъзнава, че ръцете могат да се използват за опознаване на окръжаващия го свят. То започва активно да хваща различни обекти и тук можете да допринесете за развитието на неговите двигателни умения.

В тази възраст най-добри играчки ще станат леки предмети с различна форма и структура. Давайте мека гъба за миене на съдове, намачкана хартия, пера. За игри са подходящи кърпички, парцалчета с различни цветове и размери. Със сигурност имате в килера, дрешника парцали в резерв.

Добре е обектите за изследване да са достатъчно големи, така че бебето да не е в състояние да ги погълне. Можете да дадете и моливи, и клечки за уши, и камъчета, но тук е важно да внимавате, да има постоянен надзор, за да не постави вашия пъргав малчуган тези предмети в устата си. На 4 месеца бебето опитва вкуса на всичко, до което може да достигне.

Направете му дрънкалка, нанизвайки на дървен пръстен, халка няколко капачки от пластмасови бутилки. Също можете да вземете пластмасови бутилки, кутийки от мляко или сок с подходяща форма за хващане и да сложите няколко зърна грах или боб в тях. Децата обожават да слушат различни звуци, а също така да ги издават с помощта на новите обекти. Техните движения са неравномерни, резки, поривисти.

С нарастването на възрастта в бутилката, кутийката могат да се поставят и по-тежки и повече зърна (булгур, жито), за да усеща малкото дете тежестта на предметите (само без фанатизъм!).

От 6 месеца до една година

Изглежда, че на възраст от шест месеца до 1,5 години за едно дете няма нищо по-интересно от вашата кухня. Така че, позволете му да се радва на новите играчки.

Какво може да прави вашето дете в кухнята:

  1. Да поставя в пластмасови съдове различни малки предмети, да слага пластмасови съдове един в друг.
  2. Да чука дървени лъжици (бъркалки) една в друга.
  3. Да почуква с дървени лъжици по тави, тенджери.
  4. Да пресипва, премества грах от една купичка в друга. Това може да прави, както с ръце, така и с помощта на приспособления с различен размер и диаметър (чаена и супена лъжици, мерителна чаша, черпак, друга купичка).
  5. Изсипете в голяма купа вода, пуснете да плуват няколко купчинки пяна. Кажете, че това са патенца, които то трябва да улови. Могат да се ловят с ръце или сито.
Няколко прости предмета за развитие на детската моторика, с които трябва да разполага всяка майка

Игри с камъчета и мидички

Освен от кухненски съдове и прибори детето може да се поинтересува и от камъчета и миди, които всяка година сте донасяли с куфарите от морето. Подберете камъчета в различни цветове, постройте от тях малки хълмове, а след това ги събаряйте. И отлични кули се получават от гъби за миене на съдове, пластмасови кутии и купи. С по-тежки съдове – метални и стъклени, не рискувайте. Те са доста тежки и при падане могат да причинят много неприятности. Старайте се, преди всичко, да използвате по-леки елементи.

Игри с кутии

Децата много обичат да играят с кутии. Към годинка им е интересно да отварят чекмеджета и кутии и да намират в тях играчки. Вземете обикновена кутия за обувки, направете в нея няколко дупки – големи и малки. Детето с удоволствие ще мушне там пръстчета, особено ако вътре ще може да докосне предмети с различна текстура.

Игри с връзки и халки

Опънете от единия ъгъл на стаята до другия дълъг шнур, може да свържете няколко връзки. На детето все още му е трудно да нанизва на шнура халки за пердета (големи и малки), гайки. Така че направете това за него. Нека да движи тези предмети по връзката, шнура напред и назад.

В обект за игри може да се превърне абсолютно всеки предмет във вашия апартамент. Най-важното е да се спазва условието: той трябва да бъде безопасен. Ако мислите, че детето може да се нарани, пореже, одраска или да погълне предмет, по-добре да го оставите за по-голяма възраст или да държите винаги под око играта.