Курс за младият татко – как да помогнем на жена си след раждането

Татенце
Кадър от филма "Татенце"

Кратък пътеводител в дивния свят на родителството. Препоръките имат за цел да помогнат на татковците да се ориентират в ситуацията, да станат надеждна опора и подкрепа в грижите за новороденото.

 1. Предупреждавай я предварително, когато ще закъснееш след работа (или за по бира с приятели)

  млад татко
  Кадър от филма "Татенце"

  Един прост пример: представи си, че се готвиш да се набереш 20 пъти на висилката, достигаш 18 и към теб се приближава треньора и ти казва: „Хайде още десет!“. Точно така се чувства и тя, когато в последния момент ѝ съобщиш, че ще закъснееш.

 2. Когато влезеш в къщи, веднага се включвай в задълженията

  млад татко
  Кадър от филма "Татенце"

  Сега не е времето да си поговориш със съседа и да обсъждаш новините от политиката или спорта. Представи си, че това е любимият ти военен филм, предстои решаващата битка и жена ти се нуждае от подкрепление. Защото в това време тя ходи с детето на ръце и мисли: „Остават само още 10, 9, 8… минути“ (виж предходната точка).

 3. Радвай се на детето
  млад татко
  Кадър от филма "Татенце"

  Естествено, че го обичаш, но трябва и да показваш своите чувства. Защото новоизпечената майка е изпълнена с хиперотговорност за детето си, дори то да реве като разгневено маймунче. Затова: „Толкова се затъжих за него днес, дай ми го, а ти отивай под душа“. И тя с удоволствие ще се оттегли или под душа, или най-накрая да хапне нещо, или просто да постои сама. Печеливш вариант!

 4. Не я питай: „Какво имаме за вечеря?“

  млад татко
  Кадър от филма "Татенце"

  Ако при твоето прибиране от работа всички са живи и здрави, това е един успешен ден. Един се прибрал и казал: „Ти по цял ден нищо не правиш. Какво си сготвила за вечеря?“. Какъв отговор получил според теб? „Абе я върви  на ...“. Така че – отваряй хладилника и виж какво е останало или звънни на пицарията/китайския ресторант и поръчай храна за вкъщи. Или, ако искаш, пийни мляко. Като цяло импровизирай!

 5. Не разказвай колко си уморен днес

  съвети за бащи
  Кадър от филма "Татенце"

  Дори ако цял ден си бягал из джунглата от стадо разярени горили, тя няма да ти го зачете. Дори повече – ще ти разкаже неща, за които не си чувал и не искаш да чуваш. И помни, че тя е този човек, който става нощем да нагледа детето и вижда твоето спящо, беззащитно тяло. Не ѝ давай повод да те задуши с комплекта за кърмене! Не я провокирай!

 6. Не ѝ казвай: „Ще постоя с детето“

  Татенце
  Кадър от филма "Татенце"

  Обичайно тя пропуска тези думи покрай ушите си, но ако се е наспала (т.е. успяла е да спи без прекъсване повече от 20минути), тя няма да остави тези думи просто така. Ти не стоиш с детето, ти си негов БАЩА! Родител със същите отговорности като нея! Затова измисляй алтернативни варианти на „постоя“ – „шефа е моя грижа“, „Сядам зад волана. Ти отивай да видиш своите неща“. Своите, а не майчините.

 7. Не дръж детето над лицето си, ако лежиш
  Да, децата обичат това. И се радват. Ти също го харесваш, разбираемо.
  Защото те повръщат и го правят без предупреждение. Докато ти щастливо говориш: “Кой е татковото самолетче? Кой?“, можеш да получиш неочакван подарък право в устата. И цялото ти желание да помогнеш на жена си да отиде по дяволите. Сега тя трябва да се грижи не само за детето, а и за теб да преживееш шока.
 8. Дръж се като сътрудник на специалните служби
  млад татко
  Върши грозната работа грациозно, със стил. Безшумно изваждай чиниите от съдомиялната. Прихващай мръсните ръце на роднини и познати, протягащи се към лицето на твоето дете, незабележимо за останалите. Донеси на жена си чаша с вода преди още да си го помисли. Като цяло бъди мъж, приятел!